Túrabeszámoló

Sajnos bokros teendőim miatt egyszerűen képtelen voltam ezt a beszámolót megírni idejében. Majd egy év csúszással kezdek neki. Sajnos a dolgok többsége kihullott a fejemből. Mentségemre szolgáljon, hogy el voltam foglalva. Betegség, meló, meg miegyebek.

Ez volt minden szempontból a legek túrája. Semmi nem úgy alakult ahogy terveztem. Most volt a legtöbb problémám a szervezés körül. Most volt az útvonalban a legtöbb módosítás. Most voltunk a leggyorsabbak. Most fejeztük be a legkorábban. Most volt a legkevesebb történés. Sajnos most voltunk a legkevesebben is.

Szdavidsonnal kezdtük a túrát és még Imre csatlakozott hozzánk. A túra teljesen eseménytelen volt. Utólag nem tudok róla mit írni. Nagyon élveztük. Aggtelek környékén rendesen belehúztunk. Nagyon jó volt. Végig kifogástalan szép időnk volt. 630 km lett a vége.

Mivel Dáviddal ketten indultunk neki, ezért nekivágtunk egyenest a túrának. Mentünk mint a gép. Senkihez nem kellett alkalmazkodni. Mentünk amerre a szemünk látott.

Mindenkinek köszönöm a részvételt.

A nap dicsérete Imréé, aki részt vett a túrán és becsülettel tartotta az iramot.

Kedves Barátaim!

A megszokottak szerint idén is megszervezem szokásos éves kanyar vadász túrámat. Idén egy kicsit más útvonalat fogunk követni mint az elmúlt években.

Érdekességképpen megemlíteném, hogy ez a  10. - mondhatni jubileumi - alkalom, hogy összegurulunk.

A túra kiírása kapcsán számos nehézségem volt. Eredetileg úgy terveztem, hogy idén pont Szent Iván napján tartom a túrát, azonban több okból kifolyólag el kellett halasszam.

1; Műtötték a szemem és kockázatos lett volna így motorozni. Ha belemegy egy bogár - amire volt már példa - az elég gáz lenne.

2; A motorommal ősz óta folyamatos baszkodás van. Gyakorlatilag június közepére készült el a gép.

Sajnos a fenti okok miatt nem tudtam idén eleget gyakorolni és motorozni, ezért valószínűleg óvatosban fogom tolni az ipart. Azért igyekezni fogok. Ezért írom ki csak most a túrát. A halasztás miatt buktuk Szent Iván napját, de sebaj! A túra mindenképpen meg lesz rendezve. Lényeg a következő:

FIGYELEM, VÁLTOZÁS!

Családi okok miatt  kénytelen vagyok időpontot módosítani. Az esőnap időpontja lesz a fő időpont és esőnapnak egy új időpontot írok ki.

A túra új időpontjai:

A túra napja: 2018.07.28

Esőnap: 2018.08.04

Jelentkezés a túrára nálam személyesen az elérhetőségeim valamelyikén név és valamilyen elérhetőség megadásával lehetséges.

A túrához szokás szerint bármelyik pihenőnél fel és le lehet csatlakozni. Kérek mindenkit, hogy a találkozó pontokra feltankolva, beállított guminyomással útra készen érkezzen, hogy ne menjen ezzel az idő. Kérek mindenkit, hogy tartsa be a motoros túrákon alkalmazott szabályokat. Erről itt olvashatsz részletesen. Nyilván nem szentírás, de van benne hasznos infó.

Túra házirend

Reggel a Hősök teréről fogunk indulni 7:00-kor. Találkozó a szokott helyen a Műcsarnok melletti bringa tárolónál. Azért ott állunk meg, mert bárhol máshol próbálok mostanában megállni a Hősök terén, egyből ott terem egy-két kék kabátos és vegzálnak, hogy ott tilos parkolni. Kérek mindenkit, hogy időben érkezzen, mert idén is szoros lesz a menetrend és nincs lehetőség várakozni.

Az elmúlt években a társaság jelentős része Pásztón vagy Mátraházán csatlakozott a túrához. Javaslom, hogy idén a változások miatt Bátonyterenye és Felsőtárkány legyen a fő találkozási pont.

Bármi új infó lesz a túrával kapcsolatban, azt ide fogom kiírni. Kérek mindenkit aki a túrára szeretne jönni, hogy jelentkezzen be nálam valamilyen közvetlen elérhetőségével. Ez azt jelenti, hogy ha bejelentkezel, akkor számítok rád. Ha valami oknál fogva változás állna be a tervben vagy az időpontban, akkor azokat akik bejelentkeztek személyesen értesítem a változásról. A többiek itt fogják megtalálni a legfrissebb információkat.

Jelentkezéstől függetlenül lehet jönni bármelyik találkozó helyre megbeszélés nélkül is. Ez esetben arra nincs garancia, hogy éppen ott leszünk-e abban az időben.

Útvonal terv

Sajnos idén el kell térjek a megszokott túratervtől. Ugyanis pont aznap Parádsasváron autós-motoros hegyi felfutó versenyt rendeznek. Szinte egész nap le lesz zárva a fél Mátra. Mátraházáról meglehetősen nehéz kerülni Recsk-Sirok irányába, ezért átterveztem az útvonalat.

Az útvonal elején lenne egy eldöntendő kérdés. Szívesen mennék a régi klasszikus útvonalon Balassagyarmatig. Ezt csak abban az esetben csináljuk, hogy ha a társaságban mindenkinek van Pest megyei matricája. Ha így alakulna, akkor Pásztóra kicsit gyorsabban fogunk megérkezni és akkor a csatlakozók függvényében fogunk várakozni vagy Pásztón. A verziók közül reggel a Hősök terén fogunk dönteni.

1; szakasz: Budapest - Isaszeg - Gödöllő - Aszód - Galgamácsa - Mohora - Herencsény - Cserhátszentiván - Bátonyterenye MOL kút

Szakasz távolság 155 Km. Idő: 2:38, Érkezés: 9:38, Pihenő idő: 0:20, Indulás 9:58

A hősök teréről valahogy kikavarodunk a városból Isaszeg felé. Elvileg az M3 és Vecsés között az M0 használata díjmentes. Úgyhogy elnyelezünk Nagytarcsáig és onnan végigkanyargunk Isaszegen keresztül Gödöllőre, majd Máriabesnyő felé a 3-as főúton. Aszódnál fordulunk Iklad felé és végig egyenes az utunk Mohoráig. Hacsak a társaság nem Balassagyarmat felé szeretne menni. Terveim szerint Mohorán nem állunk meg. Na innen jön a nehéz ügy, mert úgy tervezem az utat, hogy a reggelire és az ebédre nem nagyon van ötletem. A 21-esen északnak vesszük az irányt. Bátonyterenyén van egy MOL kút. Ott fogunk megállni  tankolni és pihenni.

2; szakasz: Bátonyterenye - Cered - Pétervására - Egercsehi - Eger Shell kút

Szakasz távolság 94 Km. Idő: 1:54, Érkezés: 11:52, Pihenő idő: 0:20, Indulás 12:07

Bátonyterenye után megtámadjuk a ceredi szerpentint. Aztán elgurulunk Egercsehin keresztül Egerbe a Shell kútra egy gyors tankolásra.

3; szakasz: Eger Shell kút - Felsőtárkány Szikla fogadó

Szakasz távolság 9 Km. Idő: 0:11, Érkezés: 12:18, Pihenő idő: 1:00, Indulás 13:18

Rövid szakasz. Úgy néztem ez az az étterem ami útba esik. Nem jártam még ott, de dicsérik. Ott fogunk ebédelni, miközben elmorzsolok pár könnycseppet a mátraházi lángosért. Ez van, alkalmazkodni kell.

4; szakasz: Felsőtárkány Szikla fogadó - Szinva forrás

Szakasz távolság 41 Km. Idő: 0:59, Érkezés: 14:17, Pihenő idő: 0:10, Indulás 14:27

Megállunk egy kis forrás vízzel leöblíteni az ebédet. Illetve bevárni mindenkit aki nem teljesíti olyan gyorsan a szakaszt mint Szdavidson. Na jó. Engem kell ott megvárni.

Itt lesz egy eldöntendő kérdés. Szdavidson javasolta, hogy menjünk másik útvonalon Bükkszentkereszt felé. A csatlakozóktól és a csapat állapotától függően együtt el fogjuk dönteni, hogy kipróbáljuk-e a bükkszentkereszti részt. 3 éve voltam arrafelé. Gyönyörű, de nagyon  szűk út éles kanyarokkal.

5; szakasz:Szinva forrás - Radostyán - Szinpetri - Aggtelek vagy Bükkszentkereszt - Edelény és úgy tovább.

Szakasz távolság 92 Km. Idő: 1:46 Érkezés: 16:13, Pihenő idő: 0:40, Indulás: 16:53

Aggteleknél korrekt mosdó van. Ki fogjuk használni, ahogy eddig is. :D Aki akar kajálhat valamit. Megnézzük hogy állunk idővel és nyomás tovább.

6; szakasz: Aggtelek - Putnok

Szakasz távolság 32 Km. Idő: 0:31 Érkezés: 17:24, Pihenő idő: 0:10, Indulás: 17:34

Putnokon megállunk tankolni.

7; szakasz: Putnok - Szilvásvárad

Szakasz távolság 35 Km. Idő: 0:37 Érkezés: 18:11, Pihenő idő: 1:00, Indulás: 19:11

Bízom benne, hogy Szilvásváradra időben fogunk megérkezni és elkölthetünk egy újabb pisztrángos vacsorát. Még nem találtam ki, hogy hogyan lehetséges bejutni a lezárt területre, mert ugyebár épült egy parkoló egy stadion és lezárták az utat ami a büfékhez vezet. Akárhogy is lesz a vacsora alatt megbeszéljük és eldöntjük merre tovább. A tankolás ezúttal kimarad.

8; szakasz: Szilvásvárad - Parád - Gyöngyös

Szakasz távolság 122 Km. Idő: 2:19 Érkezés: 21:30, Pihenő idő: 0:20, Indulás: 21:39

Napnyugta 20:34-kor lesz, innen már ránk fog esteledni. Ettől még átmegyünk a Mátrán. Szerintem állatokkal nem fogunk találkozni, mert a hegyi felfutó verseny második napjára egy állat nem marad a környéken. Szépen felgurulunk a hegyre és Gyöngyös felé legurulunk. Arra számítok, hogy a hegyi felfutó verseny autós szekciója jelentős mennyiségű sódert fog az útra felhordani. Majd vigyázni fogunk.

9; szakasz: Gyöngyös - Budapest

Szakasz távolság 83 Km. Idő: 1:34 Érkezés: 23:24

A Mátra után hazafelé vesszük az irányt. Ha a társaságnak van Pest megyei matricája, akkor 60-nál felmegyünk az M3-asra. Vagy megyünk végig a 3-as főúton. Igazából ez már mindegy.

Mindez térképen:

Budapest - Eger

https://goo.gl/maps/NzKcYnXLLmF2

Eger - Budapest

https://goo.gl/maps/SdKE2Wnr8T82