Torig túra

A túra története és előzményei

Az első túrát még nem Torig túrának hívtuk. 17 évesen Bálint Robi barátommal elindultunk vakon az országban két napra. Utunk során a cél az volt, hogy lehetőleg rengeteg kanyart és gyönyörű tájakat érintsünk. Konkrét útvonalat nem határoztunk meg, csak motoroztunk bele a világba. A 2009-es "első" túra után kezdték a barátaim Torig túraként emlegetni az útvonalat. A túra hagyományosan érinti Nógrád megye kevésbé ismert részeit, a Mátra és a Bükk szerpentínjeit és Lillafüredig tart. Az útvonalat minden évben további szakaszokkal bővítjük.

A túra útvonala

Az elmúlt évek során a túra célkitűzései némiképp megváltoztak. Továbbra is szempont, hogy lehetőleg minél kevesebbet menjünk egyenesen, hiszen a gumi oldala is ki van fizetve. Az útvonal tervezés során a lehető legkanyargósabb lehetőséget szoktam választani. Minden évben bővítem az útvonalat olyan szakaszokkal, amelyek általunk még nem járt vidéken vezet keresztül. A túra tervezése során az útvonalban mindig marad tartalék, amire már nem marad idő. Ennek az a célja, hogy maradjon a visszaútra egy kis kaland és kreativitás. A visszaút függ a társaság fizikai állapotától az időjárástól és a közösség által megbeszélt változtatásoktól. A túra útvonalára percre pontos menetrend készül. A pihenőket átlag 80 kilométerenként, a tankolásokat max 200 kilométerenként ütemezem. A menetrendet többé-kevésbé mindig sikerült tartanunk. A túra egy napos és egész nap tart. Az időpontot úgy választom, hogy jó hosszú napunk legyen a motorozásra. Ezért szeretem Szent Iván napjának környékét választani.

Kitűzött célok

A cél az, hogy ki-ki a maga erejéhez mérten annyit vállaljon, amennyit teljesíteni tud a túrából, és közben a megtett kilométerekkel fejlődjön a motoros tudása. Nem cél végignyelezni a túrát. Normális tempóban vállalható módon próbálunk haladni. Eközben igyekszünk segíteni a kevésbé tapasztaltaknak. Figyelünk egymásra és probléma esetén segítünk egymásnak. A túrához előzetes megbeszélés alapján bárhol, és bármikor fel és le lehet csatlakozni. Nem muszáj végigjönni rajta. Az elmúlt években a túrára az egész országból szoktak jelentkezni. Bárki jöhet, nincs megkötés. Maximum annyi, hogy olyan motorral jöjjön, ami jó műszaki állapotban van és tudja tartani a tempót.

A Közösségről pár szóban

2009 óta minden évben megszervezem a túrát. Az első túra óta a túrákon résztvevők magjából jó kis motoros közösség kovácsolódott. Ez az oldal részben ennek a közösségnek a támogatására készült. A túra különböző szakaszait e közösség tagjai vezetik fel. Ki-ki a maga szűkebb hazájában az általa jól ismert utakon vezeti a túrát. Ezen tagok a túra útvonalának kialakításában is jelentős szerepet vállnak.

Keress minket a Torig túra Facebook csoportban

Az alábbi cikkekben az elmúlt évek túráinak történetét olvashatod.

Torig túra 2020

Túrabeszámoló

Reggel már 7 előtt odaértem a Hősök terére. Örültem neki, mert az elmúlt években valahogy mindig sikerült 5-10 percet késni. Odafelé elszörnyűlködtem az Ajtósi Dűrer sor állapotán, meg azon, hogy egy zöld lámpát nem sikerült kifognom.

Bővebben: Torig túra 2020

Torig túra 2019

Túrabeszámoló

Kedves Barátaim. Sajnos elfoglaltságaim miatt nem volt időm a túra után megírni a túraleírást. Ezt most pótolom.

Bővebben: Torig túra 2019

Torig túra 2018

Túrabeszámoló

Sajnos bokros teendőim miatt egyszerűen képtelen voltam ezt a beszámolót megírni idejében. Majd egy év csúszással kezdek neki. Sajnos a dolgok többsége kihullott a fejemből. Mentségemre szolgáljon, hogy el voltam foglalva. Betegség, meló, meg miegyebek.

Ez volt minden szempontból a legek túrája. Semmi nem úgy alakult ahogy terveztem. Most volt a legtöbb problémám a szervezés körül. Most volt az útvonalban a legtöbb módosítás. Most voltunk a leggyorsabbak. Most fejeztük be a legkorábban. Most volt a legkevesebb történés. Sajnos most voltunk a legkevesebben is.

Szdavidsonnal kezdtük a túrát és még Imre csatlakozott hozzánk. A túra teljesen eseménytelen volt. Utólag nem tudok róla mit írni. Nagyon élveztük. Aggtelek környékén rendesen belehúztunk. Nagyon jó volt. Végig kifogástalan szép időnk volt. 630 km lett a vége.

Mivel Dáviddal ketten indultunk neki, ezért nekivágtunk egyenest a túrának. Mentünk mint a gép. Senkihez nem kellett alkalmazkodni. Mentünk amerre a szemünk látott.

Mindenkinek köszönöm a részvételt.

A nap dicsérete Imréé, aki részt vett a túrán és becsülettel tartotta az iramot.

Bővebben: Torig túra 2018

Torig túra 2017

Torig túra 2017 túrabeszámoló

Hol is kezdjem. Az idei - sorrendben 9. - túránk egyáltalán nem volt eseménymentes. Annyi minden történt, hogy hirtelenjében azt sem tudom honnan kezdjek neki. Kezdem az elején.

0. nap. Szdavidson megérkezett a Multijával. Vacsora, megbeszéltük a dolgainkat és eltettük magunkat aludni. Épp letettem a fejem a párnára, amikor az utcán egy csőtörés miatt elkezdték felbontani a buszmegállót. Hajnalig dolgoztak. Úgyhogy nem sokat tudtunk aludni.

Bővebben: Torig túra 2017

2017.03.19 Szezonkezdő túra

Végül 400 valamennyi lett. Bp, Bánk, Szirák, Pásztó, Galyatető, Sirok, Egercsehi, Pétervására, Cered, Salgótarján, Balassagyarmat, Mohora, Aszód, Bp. Jo volt.

Bővebben: 2017.03.19 Szezonkezdő túra

Torig túra 2016

Torig túra 2016 túrabeszámoló

Kis csúszással, de végre sikerült összerittyentenem a túrabeszámolót

Bővebben: Torig túra 2016

2016.04.30 Galgaság-Börzsöny

Túrabeszámoló

Elég jó kis túra volt. Sajnos nem tudtuk az egészet megcsinálni mert Robinak le kellett lépnie melózni. Ezért sajnos kimaradt a Márianosztrai szakasz és a Dunakanyarban jöttünk vissza,

Bővebben: 2016.04.30 Galgaság-Börzsöny

Alkategóriák

Egyéb túrák

Ezen az oldalon a kisebb túrák leírásait találod meg.